Lijen op de kasseien: Bredase singelloop

Mijn marathonvoorbereiding was vlekkenloos verlopen. Die zin durfde ik begin oktober amper uit te spreken. De marathonvoorbereiding was zelfs zó goed verlopen, dat me het gevoel bekroop dat er nog iets mis moest gaan. Ik was net op tijd fit genoeg na mijn blessure eerder dit jaar om te starten met het marathonschema. Het hoogtepunt was een zeer succesvolle trainingsstage van 2 weken in Bad Dürrheim waarop ik weken maakte van 180 km. En nu, een week na die stage was het tijd voor de laatste test vóór de marathon: de Bredase singelloop (halve marathon). De statistiek zegt dat je 1.15 moet lopen op de halve marathon om onder de 2.40 te blijven op de hele marathon. Dus dat was het plan. Mijn PR stond op 1.15.52 en was al bijna een jaar oud. Ik wilde weggaan op 1.14 laag en, als de goden me gunstig gezind waren, zelfs onder de 1.14 lopen. 

Vanaf de start zat het tempo er goed in. Ik vond een mooi groepje rondom Ruth van der Meijden. De eerste paar kilometer waren goed te doen. Ik zag op mijn horloge dat Ruth grotere ambities had dan ik die dag. Maar de benen voelden goed en omdat er achter mij geen groepje te zien was, besloot ik voorlopig mee te lopen. Na km 8 begon ik me zorgen te maken over de tweede helft als ik dit tempo zou blijven lopen. Dus het groepje van Ruth laten gaan. Gelukkig kon ik verder oplopen met een Russin die ingehaald werd door de groep die ik net liet lopen. 

 

Tot de 15 km liep ik prima. Daarna begon het stilaan zwaar te worden. De lichte tegenwind op de lange rechte stukken voelde stukken zwaarder dan in de eerste ronde en het reliëf van de vele kasseien op het parcours maakten het lastig om een goed loopritme te behouden. Ondanks een afzakkend tempo haalde ik 2 mannen in die wél bij Ruth waren blijven lopen en dat gaf nog een mooie boost. 


Toen ik na de laatste bochten de klok boven de finish zag opdoemen, was het duidelijk dat een tijd onder de 1.14 er nog niet in zat. Maar de blijdschap was er niet minder om: ik liep een dik PR met 1.14.15  (een verbetering van meer dan 1,5 minuut) en mentaal een dikke stap dichterbij 2.40 op de marathon. En dat is wat telt!

Commentaren: 0